Pěstování bylinek a klíčků je dnes velice oblíbenou činností, ke které ani nepotřebujete velkou zahradu. Stačí místo v kuchyni či na terase a můžete si vypěstovat spoustu voňavých bylinek či chutných klíčků a připravovat chutné a zdravé pokrmy.
Jednou z oblíbených možností pro pěstování jsou mungo klíčky Nakliceno.
Fazole mungo jsou v naklíčené formě velice chutnou a oblíbenou potravinou, kterou můžete konzumovat v čerstvém stavu, ale využít je i při přípravě studené či teplé kuchyně. Skvěle se hodí a příjemně dochutí třeba polévky, pomazánky, pečivo a další dobroty podle vaší libosti.
Tyto malé fazolky mají svůj původ v Indii a v Číně a velice snadno se rozšířily i do dalších zemí světa. Jsou oblíbené tedy nejen u nás, ale i ve světě, a to právě z důvodu, že jsou skvělým zdrojem pochutnání kdykoliv máte na něco chuť nebo si chcete připravit něco k jídlu.
Kromě toho jsou zdrojem bohatým na vitamíny A, B, C, K, bílkoviny, vlákniny a také obsahují vápník, fosfor, zinek, mangan, železo, hořčík, draslík, měď atd.
Díky takto bohatému obsahu mají pozitivní vliv na vlasy, pokožku, nehty, játra i oči. Kromě toho mají detoxikační účinky, snižují špatnou hladinu cholesterolu, čistí krevní oběh a snižují vysoký krevní tlak. Dokonce jsou skvělou prevencí proti rakovině, zánětům, bakteriím a podobně.
V kuchyni se s klíčky fazolek mungo vyřádíte
Klíčky fazolek mungo jsou pro kuchyň příjemným zpestřením. Můžete je používat při přípravě běžných pokrmů, ale také pokrmů čínské či indické kuchyně.
Můžete z nich připravovat velice chutné polévky a oživit chuť různého pečiva. Při přípravě rychlého pohoštění touto kombinací rozhodně nezklamete.
Nejlepší je, že je můžete třeba na parapetu okna pěstovat celoročně a dopřát si tak stálý přísun vitamínů a nových chutí. Zdravým způsobem si tak zpestříte i svůj jídelníček a pomůžete si tak třeba i při redukci nadváhy.